História požívania vyklíčených semien je veľmi stará. Už pred tromi tisíckami rokov boli obilné klíčky súčasťou pokrmov u desiatok národov na Východe i na Západe.
Tradovalo sa, že klíčky omladzujú celé telo. Tento prírodný produkt obsahuje takmer všetky základné stopové prvky potrebné pre ľudské telo. Už v stredoveku používala špaldu preslávená liečiteľka svätá Hildegarda.
Z vitamínov obsahuje špalda vitamíny B1, B2 a B3. Z minerálnych látok potom mangán, draslík, vápnik, železo, zinok, fosfor, síru a horčík. Zaujímavý je podiel nenasýtených mastných kyselín, ktoré si naše telo nedokáže samo vytvoriť.
Vedci z celého sveta sa zhodli na tom, že účinná látka nie je v samotných klíčkoch, ale v baktériách, ktoré sú v nich prítomné. Dnes je spoľahlivo doložené, ako funguje symbióza mnohých baktérií a rastlín. Jedná sa o známe príklady chmeľu a pivovarských kvasníc, špaldy a baktérií rodu Bacillus .
Často sledujeme domáce mačky alebo psy, ktoré hľadajú trávu a potom ju požierajú. V skutočnosti inštinktívne hľadajú nielen trávu, ale rad im užitočných baktérií a identifikujú ich podľa pachu.
Vedci zistili, že Bacillus subtilis a Bacillus licheniformis sú súčasťou ekosystému našej planéty. Prítomnosť baktérií v pôde dáva možnosť čistiť vodu od škodlivých mikroorganizmov a zabrániť ich vstupu do podzemných prameňov. Zistili to ukrajinskí vedci z Dnepropetrovského Mikrobiologického ústavu Ukrajiny. Pri skúmaní fenoménu účinkov Truskaveckej pramenitej vody bolo zistené, že tento jav spôsobujú baktérie a látky nimi vytvorené.
História preparátov vytvorených na základe baktérií Bacillus sa počíta už na niekoľko desaťročí. Na začiatku boli produkty založené na baktériách Bacillus subtilis vytvorené počas druhej svetovej vojny nemeckými vedcami pre armádu.
V Sovietskom zväze bol vyvinutý vo výskumnom ústave v meste Kolcov v Novosibirsku preparát na vojenské účely – pre prípad biologickej vojny. Vzhľadom k tomu, že kmene baktérie Bacillus subtilis sú schopné produkovať okolo 200 druhov rôznych biologicky aktívnych látok, a tak pomôcť vojakom, aj preto bol vybraný tento kmeň baktérií.
Výsledkom tejto práce, ktorá trvala asi 40 rokov, sú ekologické výrobky na báze baktérií.
Po rozpade Sovietskeho zväzu sa tieto doteraz tajné preparáty začali vyrábať pre širokú verejnosť.
Prvé produkty na báze baktérií poskytovali veľmi dobré výsledky vo veterinárnej praxi a tým začala druhá éra probiotík – po kefíre, jogurte a podobných mliečnych výrobkoch.
Najprv sa jednalo o produkt Vetom 1.1, Vetom 2, Vetom 3, Vetom 4, masť Timofeeva, VetKor, Koredon. Produkt Vetom bol vyrobený ako veterinárny preparát – probiotikum.
Technológia výroby bola vylepšená, spektrum aplikácie rozšírené.
Kombináciou aktívneho základu klíčkov a baktérií boli vedci schopní vyvinúť unikátnu výrobnú technológiu, ktorá značne zvyšuje ich účinnosť.
Spoločnosť STELK LLC, založená doktorom chemických vied, profesorom V.G. Kostrovským, začala vyrábať suché výťažky z výhonkov klíčkov – Stelkor a Deprekan. Sacharóza, ktorá bola náplňou v prvom produkte – Stelkore – bola nahradená glukózou a v produkte Deprekan laktózou. Preto je možné použiť ju aj pre pacientov s diabetom, bez toho aby došlo k zvýšeniu hladiny cukru v krvi. Okrem toho existujú dva typy kozmetických krémov – „Vensan“ a „Vilista„.
Podľa odborníkov spoločnosti, dvadsiate prvé storočie ukončí éru antibiotík a otvorí éru probiotík – produktov založených na priateľských baktériách