+421 905 942 808

Princíp riadenej diéty

PRINCÍP DIÉTY A JEJ ŠTYRI FÁZY

Koncept proteínovej diéty je určený pre rýchle chudnutie a zahŕňa zmenu výživy podľa odborného odporúčania v prvom kroku a celkovú zmenu výživy a správanie v následných krokoch.

Princíp prvýkrát opísal Dr. Blackburn v roku 1974 na základe dlhoročných výskumov. Do praxe bola uvedená už v roku 1975 v USA, kde sa ketogénna diéta teší obrovskej obľube najmä vďaka svojej bezpečnosti a skvelým výsledkom. Cieľom tohto konceptu je dosiahnuť primeranej telesnej hmotnosti podľa vopred stanoveného odborného plánu.

V bežných potravinách sú organizmu dostupné tri základné zdroje energie: sacharidy, bielkoviny a tuky. Tieto tri látky poskytujú energiu nutnú pre život a následnú regeneráciu organizmu. Telo ďalej potrebuje vodu, vitamíny a minerály. V stravovacom koncepte proteínovej diéty sú telu dodávané vysoko kvalitné proteíny za súčasného zníženia príjmu sacharidov. Vysoký príjem bielkovín zabráni spaľovaniu vlastných proteínov, teda zabráni spaľovaniu svalovej hmoty. Preto je tak dôležité dodržať príjem stanoveného množstva čistej bielkoviny na deň, aby úbytok váhy znamenal úbytok tukov a nie svalov.

Prvým zdrojom energie tela sú zvyčajne sacharidy. Vzhľadom na ich obmedzený prísun sú rýchlo spotrebované a primárnym zdrojom energie sa stane zásobný tuk. Táto zmena v telovom metabolizme sa nazýva „Ketóza“. Rýchle odbúravanie tuku počas ketózy produkuje tzv. ketolátky, ktorých prítomnosť je možné zmerať v moči. Tieto látky zároveň veľmi účinne tlmia pocit hladu a navodzujú pocit dobrej nálady a energie. Vymiznutie pocitu hladu a mierne euforický pocit u väčšiny ľudí počas proteínovej diéty je jednou z hlavných výhod tohto diétneho konceptu.

Z týchto dôvodov je ketogénna diéta veľmi dobre znášaná a jej dodržiavanie je v porovnaní s inými diétami oveľa ľahšie.

Spolu so sacharidmi sa v tele uloží aj veľké množstvo vody, ktorej zásoba je vzhľadom na ich obmedzený prísun,rýchlo spotrebovaná. Pre kompenzáciu tohto javu, je nevyhnutne počas proteínovej diéty dodržiavať každodenný pitný režim s dostatočným prísunom tekutín, sodíka a najmä draslíka. Konzumácia ostatných potravín počas prvého kroku proteínovej diéty je nežiaduca, môže zastaviť proces ketózy.

Neoddeliteľnou súčasťou proteínového konceptu redukcie hmotnosti je aj návratový krok, kedy dochádza k postupnému znovu – zavádzaniu sacharidov do stravy a pozvoľnému návratu k racionálnemu stravovaniu. Táto fáza má zásadný význam pre úspech tohto diétneho konceptu a pre dlhodobé udržanie váhového úbytku.

DIÉTA V ŠTYROCH FÁZACH

Prvá fáza trvá  od 10 do 30 dní. Od prvej fázy sa odvíja počet dní držania diéty v ďalších fázach. Na začiatku je veľmi dôležité nastaviť celý cyklus fázy s jedálnym lístkom, lebo od toho sa bude odvájíjať celý priebeh riadeného chudnutia. K uvedenému  je potrebná osobná konzultácia, ktorá môže prebehnuť priamo u nás, prostredníctvom mailovej, alebo telefonickej komunikácie. Čo sa týka telefonickej komunikácie, tak po vzájomnom dohovore sa vieme s Vami telefonicky spojiť a konzultovať s Vami priebeh diéty.

 

  1. FÁZA

Cieľom je naštartovanie ketózy. Dostavia sa prvé váhové úbytky, organizmus sa prečistí.

Prvých 3 – 7 dní podľa Vášho požadovaného úbytku Váhy sa jedia  iba bielkovinové jedlá a povolené druhy zeleniny(niektoré v neobmedzenom množstve). Po uplynutí tochto obdobia  (cca 3 – 7dní) sa do stravy pridávajú odporúčané druhy mäsa, vaječný bielok a šunky ( s podielom mäsa 80-95% morčacej, alebo kuracej).

Je potrebné dodržiavať pomer 1:1 medzi slanými a sladkými príchuťami (striedaním príchutí) tak, aby deň končil slanou príchuťou.

Absolútne vylúčenie sacharidov (akékoľvek sladkosti, ovocie s vysokým obsahom sacharidov) a alkoholu každého druhu. Redukcia hmotnosti prebieha na úkor tukového tkanivá, ktoré je aj merateľné na bioimpedančnej váhe.

V priebehu prvej fázy telo stráca viac minerálov ako zvyčajne, preto je možné konzumovanej pokrmy ľahko prisoliť.

Na doplnenie dôležitých minerálov, ktoré sú pri tomto druhu diéty veľmi potrebné – odporúčame CHLORELLU, alebo SPIRILINU – viď. naše webové stránky.

 

2. FÁZA

Cieľom je udržať chudnúci proces v chode a postupným zavedením využitia povoleného mäsa a pripraviť organizmus na „normálnu“ stravu.

Jeden proteínový pokrm na poludnie je nahradzovaný presne stanoveným množstvom chudého kuracieho mäsa bez kože, rybieho mäsa(netučného),králik, telacie mäso.

Ostatné jedlá dňa sú stále podávané v podobe proteínových pokrmov  a povolenej zeleniny.

Táto fáza podľa potreby môže trvať aj niekoľko týždňov.

 

3. FÁZA

Cieľom je pozvoľný návrat k sacharidom, to znamená 2 proteínové jedlá plus povolené druhy zeleniny a 2 pravé jedlá.

Prílohy a potraviny s obsahom sacharidov zavádzame do jedálnička veľmi opatrne 1 ks zemiak varený na pare, alebo 1 kopček ryže k jednému z dvoch hlavných jedál, 1 ks ovocia denne, alebo 1 ks celozrného pečiva za deň.

Táto fáza trvá dvojnásobne dlhšie ako fáza č.2

 

4. FÁZA

Cieľom je ukončenie chudnutia a prechod na vyváženú stravu  na základe nových návykov. Odporúča sa 1 proteínové jedlo a 3 pravé jedlá, zelenina plus minimálne 1 ks ovocia. Klient už chudne iba minimálne cca 1 kg – 2 kg za mesiac.

Stravuje sa 3-4 krát denne, nejedáva na noc, definitívne sa vzdal rafinovaného cukru, nasýtených tukov, chemicky upravovaných potravín. Dáva prednosť celozrnnému pečivu a potraviny sa snaží čo najmenej znehodnocovať varením.

 

VŠETKY DRUHY POKRMOV SÚ EKVIVALENTNÉ – majú približne rovnaký obsah PROTEÍNOV.

PRETO ZÁLEŽÍ LEN na Vašich preferenciách, či dáte prednosť sladkým či slaným príchutiam, tyčinkám ALEBO nápojom.

AK POTREBUJETE POMOC PRI ZOSTAVENÍ JEDÁLNIČKA – KONTAKTUJTE NÁS!

PROTEÍNY – BIELKOVINY

Bielkoviny, odborne proteíny, patrí medzi biopolyméry. Jedná sa o vysokomolekulárne prírodné látky. Proteíny sú základom všetkých známych organizmov a plní v ňom rôzne funkcie:

  • Stavebné (kolagén, elastín, keratín)
  • Transportné a skladovacie (hemoglobín, transferín)
  • Zaisťujúce pohyb (aktínu, myosin)
  • Katalytické, riadiace a regulačné (enzýmy, hormóny, receptory)
  • Ochranné a obranné (imunoglobulín, fibrín, fibrinogén)

Bielkoviny sa trávia na aminokyseliny, ktorých je v krvi určitá stála hladina. Zdrojom aminokyselín sú jednak bielkoviny z potravy, jednak opotrebované bielkoviny z tkanív; malé množstvo aminokyselín vzniká pri premene sacharidov. Aminokyseliny sú potrebné k syntéze stavebných bielkovín tela, k syntéze enzýmov a hormónov, k premene na sacharidy.

Časť aminokyselín sa odbúrava na jednoduchšie látky a pri tomto procese sa získava energia. Bielkoviny sa neukladajú do zásob. Pri ketabolickom odbúravaní aminokyselín dochádza najskôr k ich deaminácii. Amínové skupiny sa odštepujú vo forme toxického amoniaku, ktorý je v pečeňových bunkách premenený na močovinu, ktorá je krvou zanesená do obličiek a vylúčená močom z tela.