Albert Szent-Györgyi, objaviteľ vitamínu C a nositeľ Nobelovej ceny zistil, že komplexná štruktúra vitamínu C v paprike je oveľa účinnejšia ako jeho syntetická, umelo vytvorená forma. Celá potravina je súborom tisícich látok existujúcich v zložitých vzťahov, ktorým sa ešte len učíme porozumieť. Izolovaním jednotlivých živín ničíme kúzlo a silu ich vzájomného pôsobenia. Nutričné údaje celostných zelených potravín preto nie je možné vnímať čisto matematicky. Zelené potraviny musíme viac hodnotiť podľa toho ako fungujú, než ako tabuľkové hodnoty navrávajú, že by fungovať mali.
Prášok zeleného jačmeňa
Nutričná analýza:
Chlorofyl: 300 mg/100g
Bielkoviny: 280 mg/g
Cukry: 500 mg/g
Vitamíny:
Betakarotén: 1370 IU/g
Vitamín A: < 50 IU/100g
Vitamín B1: 0,43 mg/100g
Vitamín B2: 2,41 mg/100g
Niacín: 3,63 mg/100g
Vitamín B5: 5,1 mg/100g
Vitamín B6: 17,8 mg/100g
Biotín: 0,8 mg/100g
Vitamín C: 457 mg/100g
Vitamín E: 22,5 IU/100g
Vitamín K: 0,776 mg/100g
Kyselina listová: 1,5 mg/100g
Aminokyseliny:
Alanín: 16,9 mg/g
Methionín: 3,6 mg/g
Arginín: 13,4 mg/g
Fenylalanín: 13,0 mg/g
Prolín: 14,8 mg/g
Serín: 11,4 mg/g
Glycín: 12,4 mg/g
Treonín: 11,5 mg/g
Histidín: 5,22 mg/g
Tyrosín: 8,29 mg/g
Izoleucín: 18,2 mg/g
Valín: 13,0 mg/g
Leucín: 18,2 mg/g
Lyzín: 14,6 mg/g
Kyselina aspartamová: 19,7 mg/g
Kyselina glutamová: 26,1 mg/g
Minerály:
Vápnik: 6,8 mg/g
Draslík: 40,5 mg/g
Horčík: 0,03 mg/g
Železo: 0,37 mg/g
Kremík: 0,04 mg/g
Sodík: 6,41 mg/g
Fosfor: 3,94 mg/g
Bór: 58 mcg/g
Mangán: 0,14 mg/g
Meď: 0,09 mg/g
Striebro: 0,50 mcg/g
Chróm: 1,09 mcg/g
MLADÝ JAČMEŇ je spracovaný natoľko šetrne, že obsahuje celé spektrum živých enzýmov. Enzymatická aktivita bola zmeraná u 20 známych enzýmov, ako napr. superoxid dismutáza(SOD), kataláza, cytochróm oxidáza a ďalších.