Vlastnosti Garcinia Cambogia
Garcinia gummi – gutta (syn. G. cambogia, G. Quaesita) známa aj ako Gambooge, Brindleberry, Brindall bobule, Malabar tamarind, Kodumpulli alebo Goraka. Garcinia Cambogia – strom, ktorý je udomácnený aj v Austrálii, Indii, tropickej a južnej Afrike a Polynézii (darí sa mu vo vlhkých lesoch). Vláknina z ovocia a kôra sú súčasťou, ktorá sa používa na terapeutickej úrovni.
Výťažok bol vyhlasovaný ako účinný prostriedok na zastavenie vírusu Ebola. Semená rastliny sa používajú v ľudovom liečiteľstve. V západnej Afrike sa aplikuje na osvieženie dychu a čistenie zubov. V indickej tradičnej medicíne bol tento druh predpisovaný na opuchy, meškanie menštruácie, zápchy a črevné parazity. Boli tiež používané na reumatizmus a črevné sťažností.
Ideálna pre účinné chudnutie, pretože pomáha znižovať premenu sacharidov na tuk, čím sa nehromadí tuk v tele. Štúdie tvrdia, že je to kvôli hydroxycitrónovej kyseline, ktorá obmedzuje výrobu enzýmov podieľajúcich sa na premene cukrov na tuk.
Garcinia Cambogia má upokojujúci účinok a potláča chuť na jedlo, ale nie je to zapríčinené tým, že pôsobí na pečeň a mozog ako niektoré lieky na chudnutie. Rozdiel je v tom, že nebráni stimulácii nervového systému v mozgu, teda vedľajších účinkov niektorých liekov, ktoré potláčajú chuť do jedla (depresia, vysoký krvný tlak, nervozita, búšenie srdca alebo nespavosť).
Kyselina hydroxycitrónová (HCA) svojim účinkom navodzuje pocit nasýtenosti a stimuluje pečeňové gluko-receptory. Je to preto, že na jednej strane znižuje tvorbu tukov a na druhej zvyšuje tvorbu glykogénu.
Pomáha nášmu metabolizmu, aby „spaľoval lepšie“ jedlo, pretože zvýši produkciu telesného tepla (termogenéza), čím sa zabráni problému s pomalým metabolizmom.
Garcinia Cambogia urýchľuje spaľovanie prebytočného tuku v pečeni, čo je nápomocné v hyperlipidémii a pri kardiovaskulárnych problémoch, kde je aj v tejto súvislosti dôležité kontrolovať hladinu cholesterolu.
Garcinia Cambogia taktiež používajú pri ochorení ústnej dutiny u hovädzieho dobytka.
Odporúča sa tiež pri problémoch krvného obehu (spýtajte sa svojho lekára alebo špecialistu), aký to má ochranný účinok na stenách ciev. Jej antiseptické a antibakteriálne vlastnosti veľmi účinne predchádzajú infekcii.
Garcinia Cambogia je ideálnym doplnkom stravy pre športovcov, pretože na jednej strane spôsobuje, aby sa neukladal tuk a na druhej podporuje výrobu a skladovanie glykogénu, čo je pre prirovnanie ako rezerva paliva, ktorá sa dá neskôr zužitkovať pri športovom výkone ako energia.
Zvyčajné užívanie Garcinia Cambogia
Na trh sa zvyčajne dostáva vo forme prášku, kapsúl, alebo ako tekutý extrakt (v závislosti od jednotlivých krajín v ktorých sa spracúva a ich laboratórií). Odporúča sa užívať s veľkým pohárom vody tridsať minút až hodinu pred raňajkami, obedom a večerou.
Upozornenie
Nie sú známe žiadne vedľajšie účinky u normálnych dávok (pozrite si vždy údaje na obale výrobku a poraďte sa s lekárom najmä v prípade tehotenstva alebo ak sa jedná o deti). Obráťte sa na svojho lekára, ak trpíte vysokým krvným tlakom (Garcinia Cambogia môže spôsobiť zníženie tlaku), alebo ak užívate lieky na cholesterol, alebo „cukor“, ako je možné spolupracovať s týmito liekmi.
Zdá sa, že Garcinia Cambogia funguje ešte lepšie v kombinácii s chrómom alebo inými regulátormi inzulínu.
Viete, že …?
Garcinia Cambogia je tiež súčasťou korenia karí, ktoré je jedno z najpopulárnejších korení z Indie. Okrem toho je tiež používaná ako konzervačný prostriedok pri rybích produktoch.
V každom prípade odporúčame konzultovať a kontrolovať svoj stav u svojho lekára, terapeuta alebo iného kvalifikovaného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. Informácie v tomto článku slúžia len pre informačné účely.