+421 905 942 808

Čo je Shiitake?

SHIITAKE (Lentinus edodes/Húževnatec jedlý) je z gastronomického hľadiska chuťovo veľmi výrazná huba, mäsitej konzistencie, z lekárskeho pohľadu je dnes už uznávaný prírodný prostriedok na liečbu rôznych civilizačných chorôb. V japonskom liečiteľstve je využívaná asi 2000 rokov. Táto pre nás exotická huba je pre svoju lahodnú chuť a silnú arómu označovaná ako „perla medzi hubami“. Hovorí sa jej elixír života alebo huba dlhého života pre jej liečivé účinky.

Účinky Shiitake

SHIITAKE má významný účinok na podporu imunity. Jednou z látok, ktorú Shiitake obsahuje, je lentinan. Jedná sa o glukán, ktorý bol v Japonsku zavedený ako štandardná súčasť liečby niektorých onkologických ochorení. Má imunostimulačný, antiinfekčný (eliminuje virové, bakteriálne, plesňové a parazitálne infekčné onemocnenia), protinádorové a radioprotektivne účinky. Úspešne se osvedčila pri liečbe a prevenci akné.

Okrem aktivačného účinku na organismus pôsobí ako lapač volných radikálov a antioxidačná látka. Volné radikály vznikajú z nesprávneho stravovania alebo nadmernej konzumácie potravín s konzervačnými látkami. Proto sú glukány vhodné na korekciu tvorby voľných radikálov pochádzajúcich z potravín. Pôsobí na zníženie hladiny prebytočných látok z výživy (cholesterol) a prebytočných hormónov (pri fyzickej a psychickej záťaže), potláča riziko zvýšeného krvného tlaku, posilňuje celkovú obranyschopnosť organizmu proti vírovým ochoreniam.

Shiitake má protipliesňový, protinádorový, stimuluje imunitný systém, zlepšuje činnosť pečene. Koncentrované extrakty z mycélia huby Shiitake sa v Japonsku nazývajú napr. Lentinan, alebo LEM. Sú to protinádorové preparáty, lieči sa nimi tuberkulóza, únavový syndróm, bronchitída, hepatitída, pôsobia proti HIV vírusu. Japonskí vedci zistili, že konzumácia prípravkov z huby Shiitake zvyšuje aktivitu imunitného systému, zvyšuje aktivitu makrofágov, NK-buniek, T a B lymfocytov, zvyšuje hladinu interferonu.

SHIITAKE je v krajinách Orientu vysoko cenená huba pre vynikajúcu chuť a skvelé liečivé účinky. Shiitake je makrobiotická špecialita a zároveň liek – podľa Japoncov je táto huba „elixírom života“. Konzumácia Shiitake má protirakovinové účinky, zvyšuje imunitu organizmu, znižuje hladinu cholesterolu v krvi, chráni a posilňuje pečeň a organizmus pred voľnými radikálmi a posilňuje kardiovaskulárny systém.

Z dietetického hľadiska sa jedná o veľmi hodnotnú potravinu vzhľadom na nízku kalorickú hodnotu, obsah kvalitných polysacharidov a ďalších cenných stopových prvkov. Obsahuje vo veľkom množstve proteíny (18%), vitamíny (B1, B2, B3 a B12, D2) a minerály: draslík, vápnik, horčík a fosfor. Ďalej obsahuje tiež všetkých osem esenciálnych aminokyselín v ideálnom pomere.

Bolo preukázané, že pravidelná konzumácia Shiitake pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi, vysoký krvný tlak a posilňuje celkovú obranyschopnosť organizmu proti vírovým ochoreniam. Niektoré zahraničné štúdie tiež uvádzajú, že pravidelná konzumácia Shiitake pôsobí proti vzniku nádorových ochorení (obsahuje účinnú látku LENTINAN – glukán, ktorý má imunostimulačné, antiinfekčné, protinádorové a rádioprotektívne účinky). Shiitake je prospešná pri boji snáď so všetkými civilizačnými chorobami. Rovnako ako morské riasy na seba dokáže viazať ťažké kovy ako je ortuť, olovo alebo stroncium. Na základe štúdií uskutočnených v 70.-tych rokoch v Japonsku sa v mnohých krajinách stali výťažky z týchto húb súčasťou kúry znižujúcej toxické účinky chemoterapie.

V koncentrovanej podobe ako extrakt (prášok, tabletky, kvapky) sa SHIITAKE používa na liečbu rakoviny, AIDS a cukrovky a chorôb pečene.

Zdravotné indikácie: vírové ochorenia, podpora imunity, zníženie cholesterolu, ochrana organizmu pred voľnými radikálmi, rakovina, chemoterapia, detoxikácia, odstránenie chemických jedov z organizmu, alergie, nervové ochorenia, choroby pečene, posilnenie obličiek.