Naše telá sú neustále vystavené voľným radikálom v dôsledku slabého metabolizmu, alebo rôznych škodlivín vyskytujúcich sa v našom životnom prostredí:
- vystavujeme sa nadmernému slneniu,
- kúpeme sa v chlórovanej vode,
- dýchame znečistený vzduch,
- fajčíme,
- nadmerne pijeme alkoholické nápoje,
- máme málo pohybu,
- vystavujeme sa nadmernému stresu,
- konzumujeme nezdravé potraviny atd…atd…asi by bolo veľa ďalších vecí.
Vieme, že aj slnko za určitých okolností môže škodiť.
Ak sa slnku vystavujeme príliš často a príliš dlho, potom sa procesy v ľudskom tele môžu zvrhnúť na niečo zlé. Čím viac sa vystavujeme slnečným lúčom, tým viac zdravotných problémov sa napokon objaví. Skôr či neskôr začnú v nás vyhrávať voľné radikály. Taktiež vieme, že rýchle občerstvenie je pre náš organizmus niečo zlé, ale napriek tomu nám chutí a stále ho považujeme za najjednoduchší a najrýchlejší spôsob ako sa nasýtiť.
Musíme si však uvedomiť, že na neutralizáciu voľných radikálov, ktoré sa v nás produkujú na základe vonkajších vplyvov potrebujeme tzv. „anti- oxidanty“.
Antioxidanty ničia voľné radikály !!!!!
Keď sa na jednom mieste stretne viac faktorov, ktoré sú záporné pre náš organizmus – nastáva produkcia voľných radikálov. Napr. keď žijeme v meste a zároveň v ňom pracujeme je predpoklad, že sme neustále vystavený smogu a dymu. Každodenne vdychujeme výfukové plyny a iné nečistoty a to aj vtedy keď ideme po ulici. Je všeobecne známe, že antioxidanty sú nevyhnutné na to, aby udržiavali správnu rovnováhu v tele a aby udržiavali pevné zdravie a dobrú imunitu. Účinkom voľných radikálov sa nedá vyhnúť a sú prirodzenou každodennou súčasťou nášho života. V dnešnom hektickom svete, ktorý je plný stresu sme vystavený nadmernému pôsobeniu veľkého množstva škodlivín zo vzduchu, stravy, vody a zlého životného štýlu. Následkom pôsobenia sa stretneme s dôsledkami poškodenia organizmu voľnými radikálmi. Voľné radikály sa do tela dostávajú vdýchnutím, nevyváženou stravou, v potravinách obsahujúcich konzervačné látky a prísady.
Nedostatočná telesná aktivita a dokonca aj duševný stres môžu prispievať k zdravotným problémom.
Poškodenie organizmu voľnými radikálmi je významným faktorom postupného zhoršovania zdravia a v podstate aj jednou z príčin predčasného starnutia. Voľné radikály sú štartérom takmer všetkých civilizačných chorôb.
Antioxidanty ničia voľné radikály !!!!!
Voľné radikály sú škodlivé molekuly kyslíka, ktoré sa snažia získať elektróny z iných molekúl. To spôsobuje poškodenie bunkovej DNA. Ľudské telo samo bojuje s poškodením voľnými radikálmi prirodzenou produkciou antioxidantov.
Tieto stabilné molekuly pri ich dostatočnom množstve v ľudskom organizme majú vlastnosť, že vyženú voľné radikály, aby sa tak predišlo poškodeniu našich buniek. Hoci telo produkuje isté množstvo antioxidantov, zvyšné množstvo si musí doplniť zo stravy. Väčšina ľudí vzhľadom k možnostiam a životnému štýlu však neprijíma dostatok potravín s vysokým obsahom antioxidantov.
Aké je teda riešenie? Čo majú ľudia robiť aby sa chránili?
Pozrime sa v prvom rade na výživu. Ako sa chrániť na bunkovej úrovni?
K celkovému zdraviu človeka z hľadiska antioxidantov prispievajú 6 významných faktorov:
- aké potraviny človek konzumuje,
- aký má životný štýl,
- kde a ako žije,
- akú prácu vykonáva,
- telesná schránka človeka.
Užívanie, dopĺňanie výživových doplnkov.
Antioxidanty ničia voľné radikály, tým posilňujú imunitný systém, regenerujú bunky, pomáhajú chrániť srdce. Antioxidanty bojujú proti baktériam a chránia organizmus pred voľnými radikálmi, látkami, ktoré sa tvoria v tele pri látkovej výmene. Ľudské telo si síce vyrába vlastné antioxidanty, ale to nestačí na obmedzenie množstva radikálov, preto potrebuje viac antioxidantov, ako si ich vie samo vyrobiť. To platí najmä vtedy, ak je človek chorý. Antioxidanty sa našťastie nachádzajú v mnohých potravinách. Antioxidačné účinky majú aj bioflavonoidy, ktoré sa nachádzajú v niektorých druhoch zeleniny a ovocia, napr. brokolica, čučoriedky, ACAI BERRY, GOJI, a pod.
Pozrime sa v prvom rade na výživu. Antioxidanty by sme mali do tela získavať najmä z kvalitného ovocia a zeleniny. Denne sa odporúča skonzumovať minimálne osem až desať porcii ovocia a zeleniny. Ovocie a zelenina, ktoré odporúčame patrí k druhom s bohatým sfarbením. Sú to napríklad červené paradajky, jahody, fialové čučoriedky, černice, červené alebo oranžové papriky, tmavozelená brokolica. Práve v týchto potravinách nájdeme všetky antioxidanty.
Keď sa pozrieme na farby prírody, napríklad farby mrkvy, či paradajok, tak toto sfarbenie, ako je červená, oranžová, žltá spôsobujú tzv. karotenoidy.
Karotenoidy sú antioxidanty, ktoré získavame z ovocia a zeleniny.
Karotenoidy ničia voľné radikály.
Osvojenie a udržiavanie si zdravého životného štýlu zahŕňa mnoho faktorov, ku ktorým patrí aj dlhodobé vystavenie vplyvom prostredia s vysokou mierou znečistenia, toxínov alebo fajčenia.
Proti nadmernému vystavovaniu sa slnku nám pomôže, používanie prostriedkov s ochranným faktorom na opaľovanie. Nosenie ochranného odevu pri pobyte na slnku, tiež pomôže výrazne znížiť poškodenie, ktoré môžu spôsobovať voľné radikály. Na antioxidačnú ochranu má nepriaznivý vplyv aj vysoké percento telesného tuku. Nadváha priamo súvisí so slabším antioxidačným mechanizmom.
Antioxidačnú ochranu okrem zdravšieho životného štýlu a vyhýbaniu sa negatívnym faktorom prostredia pomôže zvýšiť užívanie doplnkov výživy. Výživové doplnky bohaté na antioxidanty doplnia úroveň antioxidantov v tele na požadovanú hodnotu, ktorú nevieme získať z potravín a ktoré nevie telo vyprodukovať, aby tak mohlo dochádzať k ničeniu voľných radikálov.
Výber výživových doplnkov na trhu je však obrovský, takže:
- ako viete či doplnky, ktoré užívate skutočne fungujú?
- či majú skutočne takú vlastnosť že pôsobia na voľné radikály?
Doplnky výživy sú dôležité, pretože veľa ľudí nekonzumuje odporučenú dennú dávku ovocia a zeleniny a doplnky vtedy dokážu vyplniť vzniknuté nutričné medzery v ich strave.
Z hľadiska odporúčaní ako si správne vybrať výžívový doplnok – silný antioxidant je:
- vysoké číslo ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) celková antioxidačná kapacita potravín,
- vysoký podiel karotenoidov,
- prítomnosť polyfenolov, flavonoidov (antocyanínov),
- zrelý plod, prírodná šťava, alebo čo najsilnejší čistý extrakt bez prídavných látok.
V našom portfóliu Vám ponúkame vysokokvalitné produkty – antioxidanty:
- doteraz najsilnejší extrakt 10:1 Brazílskeho ovocia ACAI BERRY bez vedľajších prímesí a doplnkových látok,
- pod dohľadom, na slnku sušené plody kustovnice čínskej tzv. GOJI, ktoré pochádzajú z oblasti Tibetu – Ningxia. Je to oblasť, kde domorodý obyvatelia majú túto plodinu zaradenú do každodennej stravy a kde sa väčšina obyvateľov dožíva v priemere viac ako 100 rokov.