Takmer každý by mal jesť viac ovocia a zeleniny. V USA dostane priemerný Američan len asi polovicu odporúčaných denných dávok a dokonca aj tieto množstvá sú menšie ako optimálne množstvo päťkrát denne . Viete však, prečo je dôležité nielen jesť viac ovocia a zeleniny, ale aj umývať svoje produkty pred ich konzumáciou?
V našom modernom svete takmer žiadne jedlo nie je také, že neobsahuje žiadne pesticídy. Prekvapivo aj bioprodukty môžu obsahovať nejaké zvyšky pesticídov.
Umývanie potravín je dôležité, aby ste predišli chorobám prenášaných potravinami a podstatne znížili Vaše vystavenie pesticídom.
Najlepším spôsobom, ako znížiť vystavenie pesticídom, je vybrať si organické potraviny, ak takúto možnosť máte (ak sú domáce napr.). Ale bez ohľadu na to, či kupujete konvenčné alebo organické produkty, je tiež dôležité umyť si ovocie a zeleninu z obchodu pred jedlom alebo varením.
Ktoré potraviny sú teda najdôležitejšie, aby sme ich vyhľadávali v bio kvalite?
A aký je najlepší spôsob umývania ovocia a zeleniny, aby sme z nich odstránili pesticídy?
Našťastie nám veda dala odpovede a my sa o ne s Vami podelíme. Chceme Vám pomôcť čo najlepšie využiť Váš čas a peniaze, aby ste zaistili, že jedlo, ktoré jete a podávate, je čo najbezpečnejšie.
Prečo sa pesticídy používajú na produkciu ovocia a zeleniny?
Podľa EPA sa pesticídy používajú na ničenie škodcov a iných prenášačov chorôb, ako sú komáre, kliešte, potkany a myši. Používajú sa tiež na ničenie buriny, zamorenia hmyzom a chorôb.
Existuje mnoho druhov pesticídov, vrátane:
– Herbicídy: Glyfosát , ktorý sa používa pri výrobe prípravku na ničenie buriny, Roundup – je jedným typom herbicídu, ktorý možno použiť na konvenčné (neekologické) plodiny. Tento bežný herbicíd sa spája s rakovinou a narušením endokrinného systému .
– Insekticídy: Organofosfáty sú jednou skupinou insekticídov bežne používaných na produkciu. Diazinon je jedným z takýchto organofosfátov, ktorý sa stále používa v poľnohospodárstve napriek jeho škodlivým účinkom na nervový systém . Chlorpyrifos je ďalší organofosfát, ktorý bol nedávno zakázaný až po 14 rokoch tlaku zo strany environmentálnych a pracovných skupín.
Veľké množstvo dôkazov so zvýšeným výskytom chronických ochorení pri vystavení pesticídom, sa spája s:
– Rakovina a cukrovka
– Neurodegeneratívne ochorenia, ako je Parkinsonova choroba, Alzheimerova choroba a ALS
– Vrodené chyby a poruchy reprodukcie
– Astma, CHOCHP a ďalšie
Toto sú veľmi reálne riziká pre tých, ktorí sú vystavení pesticídom. Mnoho závažnejších prípadov sa často stáva poľnohospodárom, ktorí sú pri práci vystavení pesticídom. To je jeden z dôvodov, prečo sa priemerný migrujúci poľnohospodársky pracovník v USA údajne dožíva iba 49 rokov.
Prečo obsahujú organické produkty pesticídy?
Mnoho nakupujúcich si vyberá biopotraviny, pretože veria, že sú vypestované a vyrobené bez použitia pesticídov. A keďže je veľa pesticídov v ekologickom poľnohospodárstve zakázaných, je to skutočne veľký krok správnym smerom. Ale takmer všetci farmári – dokonca aj ekologickí farmári – používajú niektoré pesticídy. Len používajú iné.
Prečo by ekologickí poľnohospodári používali pesticídy? Rovnako ako konvenční farmári alebo ktokoľvek, kto má záhradku, aj ekologickí farmári čelia burine, hmyzu a chorobám.
Väčšina pesticídov na organickom zozname povolených látok USDA je však prírodného pôvodu. Zatiaľ čo konvenční farmári môžu používať 900 rôznych syntetických pesticídov, ekologickí farmári môžu používať iba 25 syntetických pesticídov – a to len starostlivo regulovanými spôsobmi.
Prečo je výber bioproduktov najlepšou a najbezpečnejšou voľbou – najmä pre deti a tehotné ženy?
Konzumácia organicky pestovaných potravín nielen znižuje Vaše vystavenie škodlivým rezíduám pesticídov, ale aj baktériám odolným voči antibiotikám .
Potvrdzuje to výskum Stanfordskej univerzity, ktorý analyzoval 17 rôznych štúdií porovnávajúcich zdravotné účinky organických a konvenčných potravín.
Zatiaľ čo výber organických potravín je pravdepodobne najbezpečnejšou možnosťou pre každého, je obzvlášť dôležité, aby sa tehotné ženy a deti vyhýbali vystaveniu pesticídom. Jedna štúdia o prenatálnej expozícii pesticídom zistila súvislosť medzi neprofesionálnou expozíciou pesticídom počas tehotenstva a rizikom preeklampsie (tehotenská komplikácia zahŕňajúca vysoký krvný tlak).
Deti sú vystavené vyššiemu riziku toxicity pesticídov ako dospelí, pretože vyvíjajúci sa mozog je náchylnejší na neurotoxíny a dávka pesticídov na telesnú hmotnosť bude u detí pravdepodobne vyššia.
Zistilo sa tiež, že deti, ktorých matky boli vystavené vysokej úrovni pesticídov, majú nižšie IQ v porovnaní s deťmi s najnižšou úrovňou vystavenia pesticídom.
A deti vystavené pesticídom sú vystavené zvýšenému riziku rôznych chronických stavov vrátane problémov s učením a správaním.
Podľa štúdie v Pediatrics boli vyššie ako stredné hladiny rezíduí pesticídov v moči spojené s dvojnásobnou pravdepodobnosťou výskytu ADHD v porovnaní s nedetegovateľnými hladinami.
Ekologicky vypestované potraviny sú pre nás veľmi dôležité
Z akéhokoľvek dôvodu si možno nie vždy môžete vybrať ekologické produkty. A to je v poriadku. Nedovoľte, aby dokonalosť bola nepriateľom dobra. Ovocie a zelenina majú obrovské zdravotné výhody , či už konvenčné alebo organické. Ale môžete robiť informované rozhodnutia o tom, aké ovocie a zeleninu je najlepšie kupovať v bio kvalite – ak je to možné.
Tu je užitočný nástroj: Pracovná skupina pre životné prostredie každý rok zostavuje zoznam najviac a najmenej kontaminovaných produktov a každý rok ho aktualizuje.
( Poznámka redaktora : Nižšie uvedené zoznamy EWG boli aktualizované, aby odrážali ich Sprievodcu pesticídmi vo výrobe na rok 2022.)
Tu je zoznam najviac kontaminovaných produktov od EWG – The Dirty Dozen (a najdôležitejšie kúpiť organické):
– Jahody
– Špenát
– Kel, Karfiól
– Nektarinky
– Jablká
– Hrozno
– Čerešne
– Broskyne
– Hrušky
– Zeler
– Paradajky
A tu je ich zoznam najmenej kontaminovaných produktov – The Clean Fifteen:
– Avokádo
– Kukurica
– Ananás
– Cibuľa
– Papája
– Sladký hrášok, mrazený
– Špargľa
– Medový melón
– Kiwi
– Kapusta
– Huby
– Mango
– Vodové melóny
– Sladké zemiaky
* Malé množstvo cukrovej kukurice a papáje predávané v Spojených štátoch amerických sa vyrába z bioinžinierskych semien. Ak sa chcete vyhnúť geneticky modifikovaným produktom, kupujte organické odrody týchto plodín .
Ako správne umývať produkty?
Umývate svoje produkty zvyčajne tak, že ich opláchnete pod studenou tečúcou vodou? Väčšina ľudí áno.
Táto metóda funguje dobre na odstránenie niektorých zvyškov pesticídov z niektorých foriem produktov.
Vedci z poľnohospodárskej experimentálnej stanice v Connecticute zistili, že umývanie produktov tečúcou vodou znížilo množstvo rezíduí pesticídov pre 9 z 12 testovaných pesticídov.
Tečúca voda teda môže pomôcť, ale čo používanie produktov nazývaných „čistiace prostriedky na výrobu?“ Mali by ste ich použiť?
Výskum ukázal, že väčšina komerčných čistiacich prostriedkov nie je o nič účinnejšia ako obyčajná voda.
Ukázalo sa však, že niekoľko ďalších spôsobov umývania produktov je účinnejších ako obyčajná voda.
Umývanie produktov slanou vodou
Slaná voda je jedným z najjednoduchších a nákladovo najefektívnejších spôsobov odstraňovania určitých pesticídov.
V štúdii publikovanej v Food Control výskumníci umývali zeleninu 20 minút v roztoku octu, roztoku slanej vody alebo čistej vody, aby odstránili zvyšky štyroch bežných pesticídov – chlórpyrifosu, DDT, cypermetrínu a chlórtalonilu.
Zistili, že 10% roztok slanej vody bol účinný pri odstraňovaní veľkého percenta pesticídov z produktov , oveľa viac ako umývanie čistou vodou.
Zistilo sa, že 10% roztok octu je rovnako účinný. Ale pravidelné používanie octu môže byť drahé a môže zanechať potraviny s nevítanou octovou príchuťou, takže nie je ideálny na každodenné umývanie zeleniny.
Ultrazvukové čističe na odstraňovanie pesticídov
Ďalšou technologicky vyspelejšou možnosťou na odstraňovanie pesticídov z produkcie je ultrazvukový čistič. Ultrazvukové čistenie vzniklo v 50-tych rokoch 20. storočia a malo mnoho aplikácií priemyselného čistenia. Teraz sú na domáce použitie k dispozícii malé ručné zariadenia, konkrétne ultrazvukové čističe zeleniny.
Ultrazvukové čističe využívajú zvukové vlny na vytváranie malých bubliniek na povrchu produktu (jav nazývaný kavitácia). Keď bubliny implodujú, rozpúšťajú organické zlúčeniny. Jedna štúdia o jahodách zistila, že umývanie ovocia a zeleniny vo vode z vodovodu alebo vo vode upravenej ozónom na odstránenie pesticídov bolo najúčinnejšie s pomocou ultrazvukového čističa .
Nedávna štúdia tiež testovala odstránenie troch pesticídov z kapusty a zistila, že ultrazvukové čistenie roztokom sódy bikarbóny a vody bolo až 92 % účinné pri odstraňovaní všetkých zvyškov pesticídov.
Hoci používanie ultrazvukových čističov na umývanie produktov sa zdá byť účinným nástrojom na odstraňovanie pesticídov, ich cena môže spôsobiť, že sú pre priemerného človeka nedostupné. Typické modely môžu stáť viac ako 100 EUR.
Najlepší spôsob umývania ovocia a zeleniny
To, čo môže byť najlepší a najdostupnejší spôsob čistenia ovocia a zeleniny, pochádza z nedávnej štúdie publikovanej v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry , ktorá porovnávala účinnosť čistej vody, roztoku bielidla Clorox a roztoku sódy bikarbóny a vody.
Možno prekvapivo sa zistilo, že roztok sódy bikarbóny je najúčinnejší pri odstraňovaní zvyškov pesticídov z povrchu jabĺk.
Roztok jedlej sódy použitý v štúdii bol veľmi slabý – zmes iba jednej unce jedlej sódy so 100 uncami vody. Na úplné odstránenie pesticídov trvalo 12–15 minút namáčania.
Čo to všetko pre vás teda znamená? Ako by ste mali tieto informácie použiť na umývanie produktov?
Ako umývať zeleninu
Vo vyššie uvedených štúdiách výskumníci čistili produkciu oveľa dlhšie, než by to väčšina z nás urobila v bežný deň. To by nám však nemalo brániť v používaní ich metód.
Väčšina ľudí by zeleninu nikdy neumývala dlhšie ako pár minút, preto sme výsledky týchto štúdií prispôsobili praktickejšiemu každodennému použitiu.
Je pravda, že to nebude až také účinné ako výsledky štúdie, ale malo by byť účinnejšie ako obyčajná voda.
Tu je rýchly a jednoduchý spôsob umývania zeleniny pomocou sódy bikarbóny:
Pre listovú zeleninu
1. Naplňte odstredivku na šalát zeleninou a potom ju naplňte vodou.
2. Pridajte lyžičku jedlej sódy a dobre premiešajte.
3. Namočte zeleň na desať minút, vyšvihnite, vysypte, potom opláchnite a osušte.
4. Ak nemáte odstredivku na šalát, môžete zeleninu, vodu a sódu bikarbónu pridať do misky, nechať namočiť, scediť v sitku, opláchnuť a potom listy osušiť čistou kuchynskou utierkou alebo papierom, ktorý nepúšťa vlákna. uteráky.
Na huby
V kulinárskom svete sa diskutuje o tom, ako čistiť huby.
Niektorí kuchári uprednostňujú jemné utieranie húb vlhkou utierkou. Aby ste však huby dôkladne očistili, môžete ich jemne vydrhnúť kefkou na huby a potom ich rýchlo opláchnuť pod tečúcou vodou. Potom huby osušte čistou kuchynskou utierkou alebo papierovou utierkou.
Pre inú zeleninu
1. Naplňte veľkú misku studenou vodou.
2. Zmiešajte sódu bikarbónu (asi čajovú lyžičku na každých 16 uncí vody).
3. Pridajte zeleninu.
4. Namočte na desať minút.
5. Vypustiť.
6. Vydrhnite kefou .
7. A nakoniec opláchnite zeleninu.
Ako umývať ovocie
Ovocie s hladkou šupkou, ako sú jablká, nektárinky a čerešne, môžete umývať v kúpeli sódy bikarbóny rovnakým spôsobom ako zeleninu.
Bobule sa môžu opláchnuť pod studenou vodou v sitku a potom jemne osušiť čistou kuchynskou utierkou alebo papierovými utierkami tesne predtým, ako ich chcete zjesť.
Hoci váš inštinkt môže byť oplachovať bobule, keď si ich prinesiete domov, v skutočnosti to zvyšuje vlhkosť a urýchľuje kazenie, mikroflóru a plesne. To je dôvod, prečo je najlepšie ich opláchnuť krátko predtým, ako ich budete jesť.
Čo je to Takeaway?
Snažte sa čo najviac vyberať bioprodukty, najmä ak ste tehotná žena alebo keď nakupujete potraviny pre deti. Toto je obzvlášť dôležité pre „Dirty Dozen“ uvedený vyššie.
Pre praktizovanie správnej hygieny potravín je dôležité naučiť sa umývať produkty, či už organické alebo konvenčné. Pri umývaní ovocia a zeleniny môže byť príprava vlastného roztoku jedlej sódy najlepšou možnosťou na odstránenie pesticídov.
Ale toto by nemalo byť niečo, čo vám spôsobuje stres. Jednoduché namočenie zeleniny na niekoľko minút alebo opláchnutie produktov pod tečúcou vodou pomôže urobiť jedlo, ktoré jete a podávate, bezpečnejšie.
Jesť veľa čerstvého ovocia a zeleniny je jedna z najlepších vecí, ktoré môžete urobiť pre svoje zdravie. Urobte však ďalší krok a urobte pre ich čistenie to najlepšie, čo viete, s vedomím, že robíte niečo veľmi dobré pre seba a svoje zdravie.